Crowdfunding is in Nederland een vrij nieuwe manier van financieren. In navolging van grote buitenlandse sites voor crowdfunding zoals Kickstarter en Indiegogo werden in Nederland in totaal al zo’n 80 sites voor deze sympathieke manier van financieren opgericht.

Wat is crowfunding?

Bij crowdfunding wordt een idee of een project letterlijk gefinancierd door het publiek van een website waar het op beschreven werd. Letterlijk iedereen met een goed idee of met een project waarvoor geld nodig is, kan beroep doen op de diensten van een crowdfunding website. Zo eenvoudig is het: u beschrijft in duidelijke en vriendelijke bewoordingen waar u geld voor nodig hebt, en waarom mensen er zouden moeten voor kiezen om u te financieren, en de bezoekers van de website doen de rest. Met andere woorden, met een beetje geluk zal het geld zo binnenstromen.

Meer dan alleen geluk

Het is duidelijk dat voor een geslaagd crowdfunding project meer nodig is dan een dosis geluk en een heleboel gulle gevers. Het is vooral nodig dat uw idee of project met kop en schouders boven de anderen uitsteekt qua originaliteit en vindbaarheid.

De juiste site

In Nederland barst het aantal crowdfunding sites duidelijk uit zijn voegen. Met 80 sites die zich op hetzelfde publiek richten, is het moeilijk om te kunnen bepalen welke site het meest geschikt is voor uw doel. Verder valt op dat er relatief veel opgestarte platformen voor crowdfunding zijn, die even vlug lijken te verdwijnen als dat ze opgestart werden. Ook voor crowdfunding is het belangrijk dat het zakelijk model klopt en zowel leefbaar als duurzaam is op lange termijn.

Crowdfunding als alternatief voor traditionele leningen

Hoewel crowdfunding op zich geen vorm van lenen is, zijn er toch een aantal platformen die zich doelbewust richten tot een publiek van ondernemers en zzp’ers die nood hebben aan een lening of de financiering van hun project. Zo zijn er in Nederland sites voor crowdfunding die eerder beschouwd kunnen worden als sites om geld te lenen zonder bank. Geldvoorelkaar, Oneplanetcrowd en Kapitaalopmaat zijn voorbeelden van zulke sites. U kunt hier de keuze maken tussen pure crowdfunding en geld lenen zonder bank.

Geslaagde initiatieven door crowdfunding

Een van de best bekende initiatieven die opgericht konden worden dankzij crowdfunding is de alternatieve online nieuwssite ‘De Correspondent’. Maar het kan ook helemaal iets anders zijn. In december 2014 werd de oranje Peugeot van de Brusselse elektricien Abdeslam door boze betogers in Brussel vernield bij wijze van ‘collateral damage’. Door middel van een crowdfunding initiatief was het mogelijk dat de onfortuinlijke man terug een auto kon kopen, zodat hij als zzp-er aan de slag kon blijven.