Wie wil lenen zonder bank, doet er goed aan om verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Hoewel het op het eerste zicht misschien een beetje ongewoon lijkt, is het toch mogelijk om te lenen zonder bank. Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden om een lening aan te gaan zonder dat u daarvoor een bankinstelling hoeft te contacteren. Laten we de verschillende mogelijkheden eens even op een rijtje zetten.

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening die u afsluit bij een natuurlijk persoon zoals een vriend of een juridisch persoon, (en dat kan een zakenpartner of een bedrijf zijn) zonder dat daarbij een bank of kredietinstelling aan te pas komt. Het belangrijkste element bij een onderhandse lening is dat er geleend wordt in wederzijds vertrouwen. Beide partners maken deel uit van hetzelfde netwerk en weten wat ze aan elkaar hebben. Deze vorm van lening vindt plaats zonder BKR – toetsing, maar kan wel vastgelegd worden in een contract dat naar keuze wel of niet geregistreerd kan worden. Bij een onderhandse lening wordt niet op traditionele wijze gepeild naar de kredietwaardigheid. Dit is een van de grote voordelen van deze vorm van lenen, maar tegelijkertijd ook een van de grootste nadelen.

Sociale lening bij de gemeente

Wie in Nederland voor bepaalde doeleinden een klein bedrag wil lenen kan daarvoor ook terecht bij de sociale dienst. Vaak gaat het om een geldsom die bedoeld is om in het huishouden te besteden zoals het vervangen van een huishoudelijk apparaat dat kapot gegaan is, of voor het uitvoeren van een kleine maar noodzakelijke reparatie. Voordeel van dit soort leningen is dat er geen BKR – toetsing aan te pas komt, en dat u er geen relaties mee in gevaar brengt. Maar, u moet natuurlijk wel rekening houden met de gemeentelijke regelgeving.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt momenteel steeds populairder. Maar wat is het juist en werkt het wel? Populaire internationale sites voor crowdfunding zijn Kickstarter en Indiegogo. In principe werkt crowdfunding heel gemakkelijk. Alles wat u hoeft te doen om aan geld te komen voor uw project, is uw idee omschrijven op de websites in kwestie en vervolgens uw idee promoten op sociale media of via mond aan mondreclame. Als het idee goed wordt bevonden door de bezoekers van de site, zal het geld vanzelf binnenstromen. Het voordeel van crowdfunding is dat u het geld niet hoeft terug te betalen, maar dat wel van u verwacht wordt dat u een sympathiek gebaar doet naar uw financiers. Het nadeel van deze manier van financieren is, dat u niet zeker bent of u het geld wel zult kunnen ophalen met uw actie.